Το πρώτο συνέδριο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, το Cyber Security και τις υπηρεσίες Cloud στη Θεσσαλονίκη!
ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ
Το συνέδριο CyberTechCon 2023 θα εστιάσει στις τάσεις ψηφιακού μετασχηματισμού, που αφορούν καινοτόμες τεχνολογίες για την κάλυψη των αναγκών κάθε σύγχρονης επιχείρησης. Θα παρουσιαστούν, ακόμη, μέτρα κυβερνοάμυνας για την ενίσχυση της κυβερνoασφάλειας των εταιρειών, καθώς και οι κυρίαρχες τάσεις στο Cloud Computing, ώστε να καταφέρει η εκάστοτε επιχείρηση να παραμείνει ανταγωνιστική, μειώνοντας στο ελάχιστο δυνατό το κόστος.
Πιο συνοπτικά, οι 3 βασικοί άξονες των ομιλιών και των πάνελ συζητήσεων που θα πραγματοποιηθούν στο CyberTechCon είναι:
Digital Transformation
Η πανδημία COVID-19 οδήγησε τις περισσότερες επιχειρήσεις να κάνουν τις πρώτες τους επενδύσεις προς την ψηφιοποίηση των λειτουργιών τους ή να επιταχύνουν διεργασίες προς την ίδια κατεύθυνση, που ήδη είχαν ξεκινήσει ή ακόμη και να διευρύνουν τον μετασχηματισμό τους σε άλλους τομείς εντός της επιχείρησης.
Μετά την πανδημία, οι επενδύσεις αυτές συνεχίζουν να δείχνουν την αξία τους και οι πρωτοπόρες επιχειρήσεις κάθε μεγέθους εντείνουν τις προσπάθειές τους για να ικανοποιήσουν τις νέες συνήθειες και ανάγκες των πελατών τους, αλλά και να αξιοποιήσουν κατά το μέγιστο τα οφέλη. Για να συμβεί αυτό, οι νέοι στόχοι πλέον είναι οι καλύτερες λειτουργικές επιδόσεις, η αύξηση της παραγωγικότητας και φυσικά, η ανθεκτικότητά τους.
Τα παραπάνω οφείλουν να επιτευχθούν εν μέσω ασταθών γεωπολιτικών και οικονομικών συνθηκών και με βιώσιμο τρόπο.
Cyber Security
IoT & Cloud Security: Tο τοπίο στην κυβερνοασφάλεια αλλάζει διαρκώς, ανάλογα με τις τεχνολογίες που λανσάρονται, την επάρκεια του προσωπικού που υπερασπίζεται τις ΙΤ υποδομές και τα μέτρα πρόληψης που εφαρμόζονται. Το γεγονός ότι οι περισσότερες διαρροές συμβαίνουν λόγω misconfiguration και unpatched γνωστών ευπαθειών είναι η απόδειξη αυτού. Με βάση τις οικονομικές και γεωπολιτικές συγκυρίες, είναι αναμενόμενη η περαιτέρω ενίσχυση της κυβερνοάμυνας των οργανισμών με πιο πλήρη και περισσότερο αποδοτικά συστήματα ασφαλείας, τα οποία οδηγούν σε μείωση του κόστους αγοράς και λειτουργίας. Σε αυτά, ενδεχομένως, περιλαμβάνεται και το outsourcing των υπηρεσιών ασφαλείας (SaaS). Εξάλλου, η αναμενόμενη άνοδος του Multi-Cloud για λόγους αποφυγής αποκλεισμού και φυσικά, για μείωση του κόστους, οδηγεί σε αύξηση των ρίσκων και στην υποχρέωση οι οργανισμοί να μάθουν και να διαχειρίζονται την ασφάλεια σε πολλαπλά περιβάλλοντα στο Cloud. Τέλος, η χρήση των ελκυστικών στόχων για τους επιτιθέμενους, των API, αναμένεται να διευρυνθεί, χάρη στη διεύρυνση χρήσης των μικροϋπηρεσιών για τα πάντα (XaaS) και της πρόσβασης σε ευαίσθητα δεδομένα και εφαρμογές που αυτά προσφέρουν.
Metaverse Cyber Security: Το ενδιαφέρον και οι επενδύσεις μεγάλων οργανισμών, σε παγκόσμιο επίπεδο εξασφαλίζουν τη χρήση και διάδοση του Metaverse στη μορφή του για καταναλωτές, όπως και του Enterprise Metaverse. Οι πρωτοπόροι που θα θελήσουν να επωφεληθούν από το αυξημένο engagement και UX των εργαζομένων τους και των πελατών τους, θα είναι αντιμέτωποι με μια σειρά από προκλήσεις που προέρχονται από την απουσία ρυθμιστικών κανόνων, την απουσία γνώσης των best practices για τη διαμόρφωση της κυβερνοασφάλειας από τους περισσότερους, όπως και από την έλλειψη, επί του παρόντος, συστημάτων προστασίας των end-points. Θέματα ταυτότητας, διαρροής πληροφοριών, ανακρίβειας των δεδομένων σύνδεσης και του ρίσκου επισυνδέσεων, ανακύπτουν. Είναι προφανές ότι οι ευκαιρίες επιχειρηματικής ανάπτυξης που προσφέρει το Metaverse είναι για λίγους τόσο από την πλευρά των επιχειρήσεων, όσο και από την πλευρά εκείνων που μπορούν να διαμορφώσουν ένα ασφαλές περιβάλλον λειτουργίας για αυτό.
AI & Cyber Security: Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι ένας «αγώνας εξοπλισμών», καθώς οι hackers και οι υπεύθυνοι IT ανταγωνίζονται για να διασφαλίσουν ότι οι πιο σύγχρονοι και εξελιγμένοι αλγόριθμοι λειτουργούν για λογαριασμό τους.
Οι αλγόριθμοι ML μπορούν να εξετάζουν τον τεράστιο και διαρκώς αυξανόμενο όγκο δεδομένων που διακινούνται σε δίκτυα σε πραγματικό χρόνο πολύ πιο αποτελεσματικά απ’ ό,τι οι άνθρωποι και να μάθουν να αναγνωρίζουν μοτίβα που υποδεικνύουν μια απειλή. Φυσικά, ο παράγοντας «άνθρωπος» που είναι υπεύθυνος για το configuration των συστημάτων και την «πρόοδο» των αλγορίθμων συνεχίζει να έχει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση.
Security-aware Culture: Ίσως το πιο σημαντικό βήμα που μπορεί να γίνει σε οποιονδήποτε οργανισμό είναι να διασφαλιστεί ότι προωθεί κουλτούρα ευαισθητοποίησης σχετικά με ζητήματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Οι επιθέσεις phishing βασίζονται σε μεθόδους «κοινωνικής μηχανικής» για να εξαπατήσουν τους χρήστες, χωρίς να απαιτούνται τεχνικές δεξιότητες. Ένας εργαζόμενος ακόμη και χωρίς τεχνικό υπόβαθρο μπορεί να μάθει να αναγνωρίζει αυτούς τους τύπους επιθέσεων και να λαμβάνει βασικές προφυλάξεις για να μην πέσει θύμα. Ομοίως η κατανόηση της αξίας τού ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA) είναι σημαντική.
Είναι πλέον δεδομένο ότι η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά αποκλειστικά στο τμήμα πληροφορικής. Η συνειδητοποίηση των απειλών, η λήψη βασικών προφυλάξεων και η διαρκής εκπαίδευση και ενημέρωση των εργαζομένων θα είναι θεμελιακοί παράγοντες για την κυβερνοασφάλεια τα προσεχή έτη.
Clοud Computing
To Cloud Computing γνώρισε εκρηκτική άνοδο τον καιρό της πανδημίας. Επίσης, την ίδια περίοδο το κόστος των υπηρεσιών Cloud εκτοξεύτηκε λόγω της μέγιστης αναγκαιότητάς του και του ταχύτατου deployment, το οποίο έθετε άλλες προτεραιότητες από αυτή του περιορισμού του κόστους. Σήμερα πλέον, η κυριότερη ίσως τάση στο Cloud Computing είναι αυτό ακριβώς: Η μείωση του κόστους στο ελάχιστο δυνατό, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να εξακολουθήσουν να είναι ανταγωνιστικές, χωρίς όμως συρρίκνωση της επιχειρηματικότητας.
Hybrid & Multi Cloud: Η χρήση περισσότερων του ενός συστήματος Cloud δεν είναι κάτι καινούριο, με στόχο τη βελτιστοποίηση διαδικασιών ή λειτουργιών. Όταν πρόκειται για το cloud, κανένα σύστημα δεν είναι το ίδιο. Εξάλλου, ένα και μόνο σύστημα είναι πολύ πιθανό να μην μπορεί να καλύψει όλα όσα χρειάζεται μία επιχείρηση, ή να μην μπορεί να τα καλύψει όλα με τον βέλτιστο τρόπο.
Το Multi-Cloud έρχεται να καλύψει αυτή την προφανή ανάγκη, κάτι που δεν συνεπάγεται αυτόματα ότι το deployment συνδυαστικών λύσεων είναι τόσο απλό όσο συχνά χρησιμοποιείται ο όρος. Μόνο ικανοί Integrators είναι σε θέση να επιλέξουν τα καταλληλότερα μέρη κορυφαίων λύσεων και να τα συνδυάσουν μεταξύ τους, έτσι ώστε να δημιουργήσουν μία λύση που θα εξυπηρετεί τις δικές τους επιχειρηματικές ανάγκες. Εξάλλου, αυτή η στρατηγική προσφέρει το πλεονέκτημα να μην χρησιμοποιεί η επιχείρησή σας έναν και μόνο vendor.
To Hybrid Cloud λειτουργεί με την ίδια λογική, αλλά μπορεί να προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία όταν η επιχείρηση διαθέτει δικό της Infrastructure για υπηρεσίες Cloud. Αυτή είναι μία στρατηγική που επιλέγουν να αξιοποιήσουν πολλές εταιρείες που έχουν στην κατοχή τους ευαίσθητα, και γι’ αυτό πολύτιμα, assets δεδομένων. Το Hybrid Cloud έρχεται για να προσθέσει δυνατότητες στο ήδη υπάρχον in-premise σύστημα, με βάση τις ανάγκες της επιχείρησης και για όσο καιρό αυτές υπάρχουν.
Αυτοματισμός: Ο Αυτοματισμός είναι ο τρόπος για να γίνουν περισσότερα με λιγότερους πόρους, το οποίο ακούγεται σαν «ευχής έργο» στην παρούσα παγκόσμια οικονομική και γεωπολιτική συγκυρία, η οποία δεν φαίνεται να αλλάζει σύντομα, όπου δεν υπάρχουν διαθέσιμα ταλέντα στο ICT, το κόστος της ενέργειας έχει εκτοξευτεί μέσα από τον Αυτοματισμό, σε software και hardware, οι ηγέτες θα βρουν αρωγή για να οδηγήσουν τους οργανισμούς τους σε ανάπτυξη, να ενισχύσουν την παραγωγικότητα και να εξοικονομήσουν κεφάλαια με μείωση του κόστους, εν μέσω επιχειρηματικής αβεβαιότητας που προκαλείται από τον αυξανόμενο πληθωρισμό, το αυξανόμενο κόστος ενέργειας, τις αυξανόμενες ελλείψεις εργατικού δυναμικού και τις γεωπολιτικές συγκρούσεις.
Όπως ισχύει σε κάθε αυτοματισμό, η πρόκληση είναι να γίνει ο σωστός σχεδιασμός και οι αρχικές ρυθμίσεις-παράμετροι που μπορεί να φαίνονται απλοί εκ πρώτης όψεως, όμως ένας έμπειρος σύμβουλος το πιθανότερο να αποδειχθεί χρήσιμος αρωγός.
Enterprise Metaverse - Digital Twins: Οι επιχειρήσεις του μέλλοντος θα είναι εντελώς διαφορετικές απ’ ό,τι σήμερα. Το remote working θα διευρυνθεί και θα αποκτήσει νέα έννοια μέσα από το ανερχόμενο Enterprise Metaverse. Το ψηφιακό και συχνά καθηλωτικό ψηφιακό περιβάλλον του Metaverse ενοποιεί κάθε πτυχή ενός οργανισμού για τη βελτιστοποίηση των εμπειριών και της λήψης αποφάσεων. Το φιλόδοξο ταξίδι προς το επιχειρηματικό Metaverse, έχει ξεκινήσει ήδη μέσω της δημιουργίας του ψηφιακού διδύμου του φυσικού κόσμου.
Οι προσομοιώσεις και οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης θα χρησιμοποιούν ροές δεδομένων απ’ όλη την επιχείρηση και πέρα από αυτή, για να βοηθήσουν τα ανώτερα στελέχη να προβλέψουν τι θα ακολουθήσει με τεράστια ακρίβεια και να καθορίσουν την καλύτερη πορεία δράσης, ακόμη και στις πιο ταραχώδεις περιστάσεις.
Το Enterpise Metaverse κάνει τα πρώτα του βήματα τώρα. Αυτή είναι και η πρόκληση για τις πρωτοπόρες επιχειρήσεις που θα σπεύσουν να σταθμίσουν τις ανάγκες του και να υιοθετήσουν τα πρώτα συστήματα, προσαρμοσμένα στις δικές τους δομές και σχεδιασμούς.
Βιωσιμότητα: H συντριπτική πλειοψηφία των ηγετών τεχνολογίας αναγνωρίζουν τη βιωσιμότητα ως βασικό στόχο για το IT στον οργανισμό τους και αναμένουν ότι οι προϋπολογισμοί για αυτήν θα αυξηθούν κατά 10-20% τα επόμενα τρία χρόνια. Με κλειδί μία συνθετική επιχειρηματική στρατηγική, οι επιχειρήσεις θα προσπαθήσουν να προωθήσουν τη βιωσιμότητα στις δραστηριότητές τους, αξιοποιώντας δεδομένα και εφαρμογές και εφαρμόζοντας αυτοματισμούς και analytics για την απόκτηση πληροφοριών.
Η επίτευξη της βιωσιμότητας αποτελεί σίγουρα μία πρόκληση, εξού και στον τομέα αυτό οι μεγάλοι vendors μπορούν να είναι οδηγοί.
Serverless Computing: Για τις περιπτώσεις που πολύτιμα δεδομένα δεν καθιστούν υποχρεωτική την ενοικίαση ενός Cloud server, η λύση του Serverless Computing μπορεί να προσφέρει μεγάλη εξοικονόμηση κόστους, αν αυτή ανατεθεί σε έναν έμπειρο και με τεχνογνωσία Integrator. Οι υπολογιστές χωρίς διακομιστή έχουν φέρει επανάσταση στο hosting εφαρμογών, υπό την έννοια ότι πληρώνετε μόνο για ό,τι χρησιμοποιείτε με βάση τα δεδομένα, χαρακτηριστικό που καθιστά το Serverless Computing πολύ πιο οικονομικό από άλλες λύσεις. Το server infrastructure είναι υπό τη διαχείριση του προμηθευτή και η επιχείρηση δεν χρειάζεται να διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό από το IT για τα μεγέθη της κλιμάκωσης, παρά μόνο για το development.
Cloud Αυτοματισμοί: Εκτός από τους αυτοματισμούς σε φυσικό επίπεδο, όπως για παράδειγμα είναι τα Robotics, ο αυτοματισμός στο λογισμικό Cloud μπορεί να απλοποιήσει τις διαδικασίες που απαιτούν πολύ σημαντικά manual inputs. Το deployment τέτοιων αυτοματισμών για τους διακομιστές Cloud σημαίνει ότι οι υποδομές μπορούν να προσαρμόζονται αυτόματα, χωρίς να καταναλώνονται ανθρωποώρες μηχανικών και developer.
Ο αυτοματισμός συνεισφέρει στη βελτίωση της ασφάλειας, αφαιρώντας τον παράγοντα του ανθρώπινου λάθους ή ακόμη και της κακόβουλης πρόθεσης, ενώ οι ενημερώσεις και τα back-up γίνονται απρόσκοπτα μετά την αρχική τους ρύθμιση, οδηγώντας σε περαιτέρω εξοικονόμηση πόρων. Ένας έμπειρος Integrator είναι πολύτιμος σύμβουλος για την ορθή υλοποίηση αυτών των διαδικασιών.